Ouderen willen blijven leren 

 

Amsterdam - Ruim tweederde (68%) van alle ouderen wil ook op latere leeftijd blijven leren. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1124 lezers van Plus Magazine. 50-plussers willen vooral bijblijven en nieuwe inzichten opdoen.

Kranten lezen en surfen op internet vormen nu de voornaamste manieren waarop 50-plussers nieuwe kennis vergaren. Slechts 28% van de ondervraagden heeft er de afgelopen twee jaar voor gekozen een cursus of opleiding te volgen. Veel meer ondervraagden zouden dus wel een cursus willen volgen. Onder meer fotografie, mindfulness en stamboomonderzoek zijn populair. Maar praktische bezwaren, zoals verplichte cursusdagen en hoge kosten, vormen de belangrijkste drempels. 

 

Mannen staan meer open voor de mogelijkheden van online leren

Vrouwen zijn ruim 50% actiever in het volgen van cursussen en opleidingen, maar mannen staan weer meer open voor het volgen van online cursussen, zo blijkt uit het onderzoek. Online cursussen zijn overigens nog vrij onbekend: slechts 1 op de 11 heeft ook weleens een online cursus gevolgd. Als belangrijkste bezwaar wordt het ontbreken van ‘het delen van ervaringen’ genoemd. Dat is opvallend omdat juist online, het communiceren met medecursisten en de docent eenvoudig mogelijk is. Wim Veen, emeritus hoogleraar educatie en technologie aan de TU Delft,  over online leren: “Het gemak waarmee je het doet, het genot dat het oplevert en de tijdwinst door het vervallen van reistijd maakt deze manier van leren toegankelijker dan ooit”.