Proefles |  De ontkerkelijking van Nederland

Elke les bestaat uit een video, theorie, één of meerdere opdrachten en een quiz. Op deze pagina geven we je een beeld van de inhoud van les 1 en krijg je een goede indruk van de gehele Etadoro cursus 'De ontkerkelijking van Nederland'. 


Video | Hoe God verscheen in Nederland

Bekijk hieronder de video van deze les. Je kunt de video zo vaak bekijken als je wilt. Veel plezier!

Elke les van een cursus begint met een introductievideo. In deze video krijg je een indruk van de stof die in de les wordt behandeld, aangevuld met persoonlijke ervaringen van de trainer.


Theorie | Hoe God verscheen in Nederland

De geschiedenis van de secularisatie en ontkerkelijking van de laatste vijftig jaar heeft een lange voorgeschiedenis. Ons verhaal en deze eerste les beginnen daarom in de twaalfde en dertiende eeuw en eindigen in de zestiende eeuw, de tijd van de Hervorming.

Maar om de grote veranderingen te kunnen plaatsen die toen en daarna plaatsvonden en die mede bepalend zijn geweest voor ons huidige denken over het geloof, de samenleving en de plaats van het individu, moeten wij nog verder terug in de tijd. We gaan naar de eerste helft van de eerste eeuw, toen een zekere Joshua opzien baarde door zijn optreden en hetgeen hij te vertellen had.

Elke les bevat theorie. Deze kun je eenvoudig downloaden of je kunt het cursusboek apart bijbestellen.

 


Opdracht | Plato en Augustinus

In de theorie van deze les heb je onder andere gelezen over de invloed van de ideeën van Plato. Deze Griekse filosoof heeft tientallen filosofische werken geschreven. Zijn boek de ‘Politeia’ (De Staat) uit omstreeks 380 v. Chr. wordt door velen gezien als zijn meest invloedrijke boek. In ‘De Staat’ ontvouwt Plato zijn ideeën over de inrichting van de ideale staat of samenleving.

In deze opdracht ga je je verdiepen in een bekende allegorie uit de 'Politeia'. 

Hieronder staat beschreven welke opdracht je in les 1 van de cursus gaat doen. Heb je persoonlijke begeleiding aangeschaft? Dan stuur je de opdracht naar je trainer, die er feedback op geeft. Ook kun je je opdracht delen met je medecursisten om te leren van elkaar.


Wil je meer informatie over de cursus, klik dan op onderstaande button.


Bestel de cursus 'De ontkerkelijking van Nederland' tijdelijk voor slechts 55 euro!

Wil je alles weten over onze kerkelijke geschiedenis vanaf de Middeleeuwen tot nu? Bestel dan nu de gehele cursus 'De ontkerkelijking van Nederland'.