icon1.png
2.png
3.png
4.png

Leer alles over onze kerkgeschiedenis en de oorzaken van de secularisering van onze samenleving.

Deze cursus kost €55,00

Verdiep je in de kerkgeschiedenis van Nederland

Wat leer je in deze cursus?

Ga je nog regelmatig naar de kerk? Bij velen zal het antwoord op die vraag negatief zijn. En dat terwijl zo'n 60 jaar geleden de kerk nog centraal stond in het leven van bijna alle Nederlanders. In 7 lessen gaat trainer Ben Speet in op deze enorme verandering. Hij behandelt de opkomst van het christendom, het gedachtegoed van de Middeleeuwen, de Hervorming en de Verlichting, en de 'rebellie' tijdens de roerige Jaren Zestig.

Kortom: waar is het allemaal begonnen, en via welke weg zijn we uitgekomen bij de huidige geseculariseerde en ontkerkelijkte samenleving?

Over de trainer Ben Speet

Al bijna 40 jaar geeft Ben Speet bevlogen geschiedenisles. Daarnaast heeft hij vele publicaties op zijn naam staan en een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de tiendelige reeks 'De Kleine Geschiedenis van Nederland'. Inmiddels gepensioneerd, maar nog steeds actief betrokken bij o.a. het blad G-Geschiedenis.

Voor wie is de cursus?

De cursus is voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de kerk, religie en de wetenschap. 

Cursusoverzicht

De cursus bestaat uit de volgende lessen:

 
download.png

1. Hoe God verscheen in Nederland - lees meer...

De geschiedenis van de secularisatie en ontkerkelijking van de laatste vijftig jaar heeft een lange voorgeschiedenis. Ons verhaal en deze eerste les beginnen daarom in de twaalfde en dertiende eeuw en eindigen in de zestiende eeuw, de tijd van de Hervorming.

2. De Verlichting - lees meer...

Vriend en vijand zijn het met elkaar eens: de Verlichting heeft een wezenlijke bijdrage geleverd aan het ontstaan van de moderne Westerse beschaving. In deze les gaan wij bespreken wat wij onder Verlichting verstaan en in welke opzichten deze stroming het denken over God, het geloof, de mens en de samenleving heeft veranderd.

3. Hokjesgeest - lees meer...

De wetenschappelijke revolutie van de 16e en 17e eeuw leidde tot spectaculaire nieuwe ontdekkingen, met als gevolg een groeiend vertrouwen in het menselijk kunnen. In deze les behandelen wij de grote gevolgen voor het denken over geloof en samenleving.

4. De Jaren Zestig - lees meer...

In les 4 behandelen we de roerige Jaren Zestig. Wat was de invloed van de opkomst van de verzorgingsstaat op de traditionele rol van de kerken als verleners van maatschappelijke en sociale steun? Je leert het in les 4.

5. In het defensief - lees meer...

In les 4 bekijken we de ontwikkelingen van het rooms-katholiek Nederland na het bezoek van paus Johannes Paulus II in 1985 en de ontwikkelingen binnen de protestantse gemeenschap.

6. Hoe nu verder? - lees meer...

Op 20 oktober 1966 moest de schrijver Gerard Reve voor de rechter verschijnen op beschuldiging van het overtreden van artikel 147 van het Wetboek van Strafrecht (dat in 2013 zou worden geschrapt). Reve had namelijk tot tweemaal toe geschreven dat God in de gedaante van een ezel was teruggekeerd, hem een bezoek had gebracht en dat zij samen de daad hadden verricht. Wat dit met Nederland deed lees je in les 6.

7. Hoe Allah verscheen in Nederland - lees meer...

Vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw begon het islamdebat vorm te krijgen. Gedurende de afgelopen twee decennia is dit debat echter steeds heviger geworden. Hoe kijken we daar nu tegen? Lees verder in les 7.

covers_geschiedenis.png

Duur van de cursus

Deze cursus bevat 7 lessen die allemaal circa 2 uur tijd kosten. Met een gemiddeld cursustempo van 1 les per week duurt de cursus ongeveer 7 weken, maar je kunt de cursus geheel in je eigen tempo volgen. Na aanschaf blijft jouw cursus tenminste 2 jaar beschikbaar. Na afloop kun je het gratis Etadoro cursuscertificaat aanvragen. 

 

Cursusopties en kosten

Bij deze cursus zijn de volgende cursusopties beschikbaar:

cursus.png
cursusboek.png
persoonlijke begeleiding.png
bijeenkomst.png
9.png

Online cursus: deze online cursus kost 55 euro. Hiermee heb je toegang tot alle video’s, theorie, quizzen en opdrachten die bij deze cursus horen.

Cursusboek: handig om bijvoorbeeld aantekeningen te maken en de theorie nog eens rustig na te lezen vanaf papier. Je kunt het cursusboek (€19,25 incl. verzendkosten) direct bestellen, maar ook later nog bestellen.

Persoonlijke begeleiding: wil je persoonlijke feedback op jouw opdrachten? Kies dan voor persoonlijke begeleiding van Ben Speet voor 25 euro.

Bijeenkomsten: voor deze cursus worden af en toe bijeenkomsten georganiseerd. Houd de website in de gaten voor meer informatie.

Certificaat: na afronding van deze cursus kun je gratis het Etadoro cursuscertificaat aanvragen.

 

Hoe werkt het? 

Je volgt de cursus in je eigen online leeromgeving, de Etadoro Academie. Met je eigen account heb je altijd toegang tot jouw cursus(sen). Hier bekijk je de video's, en theorie, lever je opdrachten in en kun je vragen stellen aan de docent of medecursisten. Je vorderingen worden automatisch opgeslagen, dus je kunt altijd weer verder waar je gebleven was. Zelf proberen hoe het is om met Etadoro te leren? Doe de gratis proefles! 


Elke les bestaat uit 4 onderdelen:

Sequence 02.gif
icon 4x.png

Video - de les begint met een video waarin de trainer het onderwerp van de les introduceert.


Theorie
 - in de theorie gaat de trainer dieper in op de lesstof. De theorie is per les te downloaden, of te vinden in het cursusboek. 

Opdrachten
 - elke les bevat gevarieerde opdrachten, zodat je actief met de lesstof aan de slag gaat.

Quiz - aan het einde van de les kun je je nieuw vergaarde kennis testen met de quiz.

Meer weten? 

Heb je nog vragen over deze cursus, of leren met Etadoro? We helpen je graag! Neem contact op met onze klantenservice via: info@etadoro.nl of bel 035-6925210. We zijn bereikbaar tijdens kantoordagen van 9.00 uur tot 17.00 uur.

Wil je nog meer lezen over Etadoro? Bekijk hier onze studiegids. 

Ps na inschrijving van de cursus kun je gelijk beginnen. Start vandaag nog!