Bereiding op uw verhuizing naar een kleinere woning

Door Ilona Visker - personal organizer. Voor Etadoro heeft zij de online cursus 'Een opgeruimd huis, een opgeruimd leven’ ontwikkeld. 

Verhuizen voor velen een grote stap

Verhuizen is een grote stap die u niet zomaar neemt. U verlaat uw vertrouwde omgeving om weer opnieuw te beginnen. Een fris nieuw huis, een nieuwe buurt, een nieuwe route naar de supermarkt. Het is zomaar een greep uit alle nieuwe dingen die een verhuizing met zich mee kan brengen. 

Verhuizen is echter niet alleen uitkijken naar alle nieuwe dingen. Verhuizen betekent vaak ook afscheid nemen van oude dingen. De woning waar de kinderen opgroeiden of misschien wel geboren zijn, de vertrouwde gang waar zo lekker veel opbergruimte voor schoenen was. De grote keuken waar u vaak met zijn allen aan tafel zat om de dag door te nemen.

Afscheid nemen

Als u verhuist naar een kleinere woning zult u ook afscheid moeten nemen van een hoop spullen die u in de loop van de jaren verzameld heeft. De oude schoolspullen van de kinderen, speelgoed dat u bewaarde voor de (achter) kleinkinderen, spullen die misschien ooit nog van pas zouden komen of misschien zelfs wel voorwerpen uit de erfenis van uw ouders of andere familieleden. Vaak eindigen deze spullen in een doos op zolder of op de oude kinderkamers en valt het in eerste instantie niet zo op hoeveel we in een leven verzamelen. Pas tijdens een verhuizing komen ze weer tevoorschijn en kunt u flink schrikken van de hoeveelheid! Wat moet u ermee?

Ordenen van uw spullen

De één ziet de verhuizing als een frisse start en een mooi moment om alles te ordenen. Het kan ook heel goed zijn dat u opziet tegen het afscheid van uw oude en vertrouwde spullen. In dat geval is het fijn om op tijd te beginnen zodat u het voorwerk ik alle rust kunt doen en er eventueel ook hulp bij kunt vragen.

Ga uw spullen langs en vraag uzelf bij ieder voorwerp af of het mee mag naar uw nieuwe woning.

  • Wordt u er blij van?
  • Heeft u het in gebruik?
  • Heeft u er straks de ruimte voor?

Dit zijn een drietal vragen die u kunnen helpen een schifting te maken. Wees niet bang om bepaalde herinneringen kwijt te raken. Herinneringen zitten in uzelf, een melodie die u hoort, een beeld dat u voor u ziet, een geur…maar niet in een voorwerp.

Een nieuwe bestemming

Hou bij het sorteren van uw spullen rekening met de ruimte die u straks beschikbaar heeft. Bewaar niet alles wat “misschien nog eens van pas komt”. Vind u het moeilijk om te bepalen wat u met de spullen die u zelf niet behoudt moet doen? Vraag dan mensen uit uw omgeving of ze het willen hebben, breng het naar de kringloop of steun een goed doel met uw spullen. Heeft u nog heel veel oude foto’s of tijdschriften? Misschien kunt u het plaatselijke archief er blij mee maken.

Als u ziet dat uw spullen een mooie nieuwe bestemming hebben kunt u er een stuk makkelijker afstand van nemen. Ik wens u heel veel woonplezier in uw nieuwe woning.

Meer weten? Ga dan naar de cursus 'Een opgeruimd huis, een opgeruimd leven' en doe de gratis proefles'.